Somnium: Latijn voor ‘de droom’

Marianne-van-Mourik-Somnium-tekst-en-taalMijn naam is Marianne van Mourik en ik ben de drijvende kracht achter Somnium tekst & taal. Ik schrijf zelf nog voor verschillende opdrachtgevers, maar een deel van mijn werk wordt ondertussen uitgevoerd door een aantal tekstschrijvers en eindredacteuren. En om eerlijk te zijn ben ik daar heel trots op: zes jaar geleden begon ik in mijn eentje en sindsdien is mijn bedrijf gestaag gegroeid.

Op 1 januari 2011 zag Somnium tekst & taal het levenslicht. In de maanden die daaraan vooraf gingen, heb ik veel getwijfeld en werd ik heen en weer geslingerd tussen onzekerheid en het absolute vertrouwen dat dit de goede weg was. Ik had namelijk gewoon een vaste baan, als docent Nederlands. En hoewel ik hield van mijn baan, van het kennis overdragen, van het mogen begeleiden van leuke, jonge mensen, was na tien jaar de koek op.

Ik nam ontslag en stapte in het grote niets; ik had geen ander werk en we hoopten maar dat alle berekeningen klopten en dat we het ook zouden redden met één salaris. 

 

Van inzicht naar inschrijving bij de KvK

Zo begon het dus. Ik nam ontslag, zat een aantal maanden thuis en ik genoot van de rust en van het overzichtelijke leven. Maar na een paar maanden was het klaar; ik wilde aan de slag, weer wat doen, mijn capaciteiten benutten. Ik solliciteerde hier en daar, overwoog zelfs om weer terug het onderwijs in te gaan, totdat het me ineens glashelder werd: ik schrijf graag, ik heb veel kennis van de taal, en ik heb behoefte aan vrijheid, zelfstandigheid en creativiteit.

Tekstschrijver dus, dat moest het worden. Ik begon dolenthousiast en ontzettend gedreven. Zonder netwerk, dat wel. En zonder noemenswaardige kennis van ondernemen, van commercieel schrijven en van alles wat erbij komt kijken om een eigen bedrijf op te zetten én draaiende te houden.

 

De droom waarmaken

Maar ik heb doorgezet op moeilijke momenten, ik heb mezelf bijgeschoold en een netwerk opgebouwd. En ik heb geleerd wat mijn waarde als tekstspecialist is. Ja, geen tekstschrijver meer, want die term dekt allang de lading niet meer. Door mijn verleden als docent Nederlands weet ik heel veel op het gebied van grammatica en spelling. Maar dat is niet mijn belangrijkste kwaliteit. Dat is mijn taalgevoel. Mijn vermogen om emoties en beelden om te zetten in woorden. Om de juiste energie mee te geven aan een tekst. Maar ook mijn vermogen om snel informatie te verwerken, om feilloos de essentie eruit te halen, en om te horen wat er níet gezegd wordt, zijn kwaliteiten die mijn klanten hoog waarderen.

 

Uitbreiding van Somnium

Ondertussen schrijf ik dus niet meer alleen: Heleen en Andrew, twee deskundige tekstschrijvers, zijn bij mij aangeschoven. Zij zetten dagelijks hun scherpe oog, frisse blik en creatieve geest in om u te voorzien van mooie, goed geschreven en treffende teksten. Heleen is een topper op het gebied van redigeren, schrijven, leren en organiseren. En dat is fijn, want met Heleen haalt u dus een praktische, snelle denker in huis, die al lang heeft bedacht wat u nodig heeft, voordat u het zelf in de gaten heeft. Andrew houdt van woorden die raken. Van klare taal voor web, papier of andere media. Hij zet zijn creatieve geest graag in om ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk te maken.

Samen vormen we een top-team. En omdat ik ook weet wat niet onze kracht is, heb ik een groot netwerk om mij heen gecreëerd van ervaren en deskundige vormgevers, SEO-specialisten en film- en animatiemakers. En dat is handig: zo kunt u uw volledige communicatie uitbesteden aan één partij.

Kortom, als u behoefte heeft aan tekstspecialisten met veel kennis, ervaring en een licht eigenzinnige inslag, dan hoop ik dat wij gaan samenwerken!